Dieettrends 2015: geen alcohol en kleine maaltijden

By februari 3, 2015 Nieuws No Comments

Hoewel lifestyle-experts in het begin van dit jaar nog riepen dat het Vikingdieet de nieuwe voedseltrend van 2015 zou worden, kunnen we nu wel concluderen dat er eigenlijk helemaal niets speciaals is aan dit dieet is. Deze voedingsregimes hebben nog wel kans om hét dieet van het jaar te worden.

Ieder jaar brengt weer nieuwe dieetreligies met zich mee. Hier een overzicht van de hipste manieren om af te vallen in 2015.

Geen alcohol

Het grote cliché onder de goede voornemens, ‘stoppen met drinken’ of ‘minder drinken’, is veranderd in een fashionable gewichtsverliesmethode. Het ‘geen alcohol’-mantra is door Instagram twintigers geadopteerd tot dé nieuwe manier om gezonder te leven. Hoewel deze doelgroep vaak bekend staat om zijn overmatige alcoholgebruik, is er sinds januari dus een tegenstroming opgestaan van hippe, modegevoelige, jonge vrouwen die de fles wijn laten staan en ’s avonds liever lekker een kop kruidenthee drinken.

De voordelen van deze manier van afslanken zijn zo op te noemen: je krijgt minder calorieën binnen, je hebt meer energie en je krijgt niet meer de neiging om na een nachtje stappen (waarop de alcohol rijkelijk vloeide) naar de kebabtent te gaan. Verder is het een behoorlijk makkelijk regime om te volgen. Je hoeft geen calorieën te tellen of porties te wegen, ‘zit er alcohol in?’ volstaat en die vraag is meestal gemakkelijk te beantwoorden.

Het Voedingscentrum is waarschijnlijk blij met deze trend, zij waarschuwen op hun website voor een groter risico op een verhoogde bloeddruk bij het gebruik van alcohol. En dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, een aantal vormen van kanker, leveraandoeningen en hersenbeschadigingen. Alleen maar positief dus, die ban op alcohol.

Kleine maaltijden

Hoe komt het toch dat Françaises zo slank zijn terwijl ze volop stokbroden en gebakjes eten? Het antwoord is simpel: hoewel Fransen veel calorierijke dingen eten, proppen ze hun mond niet vol. Ze eten hun gerechten in kleine porties en genieten op deze manier van de fijne smaken die gebakjes, lever, brood en andere typische Franse gerechten te bieden hebben. In Nederland halen we inspiratie uit deze manier van eten door niet meer standaard 3 maaltijden per dag te eten, maar de hele dag door kleine hapjes en gerechtjes te nemen. Dit doen we niet alleen, nee Bourgondische gezelligheid staat voorop en we eten en maken onze maaltijdjes het liefste met vrienden en familie.

Leave a Reply