De psychologie van een slank lichaam?

By juli 22, 2015 Nieuws No Comments

Veel mensen die willen afvallen gaan in eerste instantie op zoek naar het perfecte dieet. Ze hebben dus duidelijk het idee dat wat ze eten vooral belangrijk is als ze willen afvallen. Dit kan vrij ver gaan. Sommige mensen eten geen koolhydraten meer en andere koken hun eten niet meer en eten volledig rouw.

Uit onderzoek blijkt echter dat je op bijna alle dieëten wel kunt afvallen. Als je er maar voor zorgt dat je minder calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. Als het zo gemakkelijk is, waarom vallen er dan niet veel meer mensen af? En waarom blijft iedereen toch zoeken naar het wonderdieet waar je makkelijker en sneller van af valt.

Het antwoord vinden we in de psychologie.

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Als we naar de psychologie kijken is het makkelijk om te verklaren waarom we niet gemakkelijker afvallen.

Allereerst is het zo dat we evolutionair zo gemaakt zijn dat we vooral veel willen eten. Als er voldoende eten aanwezig is, willen we een laagje vet aanmaken voor tijden waarin er minder eten aanwezig is. Het probleem is dat eten in onze maatschappij eigenlijk altijd wel aanwezig is. Daarom moeten we constant weerstand bieden aan onze natuurlijke impuls om te eten.

En mensen zijn over het algemeen bijzonder slecht in het weerstand bieden aan impulsen. Daarom slagen zoveel mensen er niet in om langdurig af te vallen. Gedragsverandering is al heel erg moeilijk en wanneer je met die gedragsverandering ook nog ingaat tegen gedrag dat “natuurlijk” is, wordt het al helemaal lastig. Je zult dus alle psychologische trucjes uit de kast moeten halen om jezelf te veranderen.

Waarom blijven mensen zoeken naar het magische dieet?

Dit verschijnsel valt te verklaren met een simpel psychologisch fenomeen: mensen willen de waarheid niet onder ogen te zien.

Het is nu eenmaal zo dat afvallen hard werken is en je moet het ook lang volhouden. Als je weer terugvalt in je oude gedrag zul je ook weer aankomen.

De meeste mensen willen een manier vinden waarmee ze in een maand heel veel kunnen afvallen, zodat ze daarna weer kunnen eten zoals ze normaal deden. Dit heeft er simpelweg mee te maken dat ze niet op lange termijn willen veranderen omdat dit ze te moeilijk lijkt.

Psychologische hulp bij afvallen?

Het kan de moeite waard zijn om een psycholoog in te schakelen als je wilt afvallen. Zoals ik hierboven uitgelegd heb, gaat het bij afvallen namelijk vooral over een gedragsverandering en veel minder over wat je doet.

Een psycholoog kan je helpen om je eigen gedrag langdurig te veranderen, zodat je op lange termijn gewicht kan verliezen.

Leave a Reply