Afvallen dankzij een glutenvrij dieet

By december 12, 2014 Nieuws No Comments

Joyce vraagt zich sterk af waarom sommige mensen vrijwillig aan een glutenvrij dieet beginnen. Ze heeft een glutenintolerantie (coeliakie) en sinds ze de broodmachine zelf kan bedienen, maakt ze haar eigen brood. Iets wat voor haar altijd een Russische roulette is, aangezien ze nooit van te voren weet hoe haar brood eruit komt te zien. Toch valt iets op aan Joyce. Ze is namelijk slank en energiek, komt dat dan toch door haar zero tolerance-beleid tegen gluten?

De eiwitten in tarwe, gerst, rogge en spelt worden gluten genoemd. Sommige mensen zijn er gevoelig voor en leggen meteen een bezoek af aan het toilet mochten ze een aantal kruimels binnen krijgen, maar veel volgers van het glutenvrij-evangelie volgen slechts een nieuwe dieettrend.

Delicatessen zonder enige gluten

Zijn gluten echt zo slecht?

Nee. Voor gluten geldt, net zoals de meeste voedingselementen, dat zolang je er niet te veel van eet, het prima is om dagelijks een boterham naar binnen te schuiven. Er gaan verschillende geruchten ten ronde dat tarwe verslavend zou zijn en je er dik van wordt. Dit is gedeeltelijk onwaar. Mensen raken niet verslaafd aan tarwe, dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Men raakt juist ‘verslaafd’ aan de lekkere producten die met tarwe gemaakt worden, maar je zult geen afkickverschijnselen krijgen, mocht tarwe uit het dieet worden geschrapt.

Afvallen

De reden waarom veel mensen toch afvallen van een glutenvrij eetpatroon, is omdat ze over het algemeen behoorlijk weinig eten. Als alle producten waarin gluten verwerkt zitten uit de weg worden gegaan, blijft er nog maar weinig over dat je wel mag consumeren. Het resultaat: je krijgt minder calorieën binnen en je verliest gewicht. Zo ook Joyce, zij heeft het naar eigen zeggen zo druk met uitvogelen of ze iets wel of niet mag eten, dat het haar hele eetlust bederft.

Weet waar je aan begint

Niets is slechter voor je zelfvertrouwen dan nog een gefaald dieet. Weet dus waaraan je begint voordat je een glutenvrij eetregime start. Gluten zitten namelijk niet alleen in brood, maar ook in alledaagse producten zoals soep, sauzen, couscous, muesli, koeken, pasta en crackers (bron: www.hulp-bij-afvallen.nl). Wat je wel kunt eten zijn onder andere groenten, fruit, maïs, noten, peulvruchten en aardappels. Loopt het water je in de mond als je de laatst genoemde lijst met etenswaren leest? Misschien heb je het in je om succesvol glutenvrij te eten. Mocht je een grote fan zijn van de Italiaanse en Marokkaanse keuken, dan is het misschien beter om een andere afvalmethode te zoeken.

Leave a Reply